HIGHGATE FEATURE STAIRCASE WITH GLASS SPINDLES

Design

Clean lines and traditionally proportioned staircase within an arts and crafts home; using modern luxury materials to complement the surrounding finishes and textures.

Project

Highgate

Materials

Oyster Oak, Acrylic and Leather.

Constraints/considerations

Our aim was a long view from the front door, past the staircase, through the picture window into the landscaped garden. However, taking into consideration the size, shape and requirements of the house, a central position was needed. In direct view from the main entrance, and set in front of the large rear garden window, we had to compromise the unbroken view.

Using an Oyster Oak veneer matching basement to top floor, floor finishes created a vertical aesthetic link. The emphasis of the design was on the quality of the finishes, which needed to feel clean, modern, understated and refined. The natural warmth of the satin-finished oyster oak flooring, combined with the crystal glass effect spindles and topped with an aubergine leather-clad handrail that was luxurious and warm to the touch. Glass effect spindles and their reflective quality would create a playful effect with natural daylight from the picture window behind.

Technical challenges

The principle challenge was the spindles needing to maintain a clean and retrained aesthetic and required ‘secretly’ fixing to the oak treads and bannisters. The overall effect is a ‘floating ‘ elegant rounded bannister that is luxurious and warm to the touch, contrasted against the reflective quality and clean lines of the repetitive linear spindles.

linkden-share

HIGHGATE FEATURE STAIRCASE WITH GLASS SPINDLES

Design

Clean lines and traditionally proportioned staircase within an arts and crafts home; using modern luxury materials to complement the surrounding finishes and textures.

Project

Highgate

Materials

Oyster Oak, Acrylic and Leather.

Constraints/considerations

Our aim was a long view from the front door, past the staircase, through the picture window into the landscaped garden. However, taking into consideration the size, shape and requirements of the house, a central position was needed. In direct view from the main entrance, and set in front of the large rear garden window, we had to compromise the unbroken view.

Using an Oyster Oak veneer matching basement to top floor, floor finishes created a vertical aesthetic link. The emphasis of the design was on the quality of the finishes, which needed to feel clean, modern, understated and refined. The natural warmth of the satin-finished oyster oak flooring, combined with the crystal glass effect spindles and topped with an aubergine leather-clad handrail that was luxurious and warm to the touch. Glass effect spindles and their reflective quality would create a playful effect with natural daylight from the picture window behind.

Technical challenges

The principle challenge was the spindles needing to maintain a clean and retrained aesthetic and required ‘secretly’ fixing to the oak treads and bannisters. The overall effect is a ‘floating ‘ elegant rounded bannister that is luxurious and warm to the touch, contrasted against the reflective quality and clean lines of the repetitive linear spindles.

linkden-share